Joy for Life

Shiatsu


\
Shiatsu is een massage die de zelf genezende kracht en immuniteit van het lichaam opwekt of stimuleert. Bij het geven van shiatsu richten we ons op de energie van het lichaam. Deze energie wordt in Japan Ki genoemd en Chi in het Chinees. Traditioneel wordt in het Oosten alles als een vorm van energie gezien. Ki komt voort uit een oerkracht en is voor de Japanners een levenskracht of adem. De Ki of energie stroomt ook door ons lichaam door de organen en alle andere delen van het lichaam via kanalen die we de meridianen noemen. Dezelfde meridianen worden gebruikt bij accupunctuur. Elke meridiaan heeft ook verschillende tsubo’s, accupunctuurpunten.

Met duimen, vingers, handpalmen, ellebogen, knieën en voeten wordt druk uitgeoefend op acupunctuurpunten en meridianen (energiebanen).

Shiatsu werkt holistisch.

Je ervaart zowel op psychisch, mentaal als fysiek niveau een algehele ontspanning en verbetering van bestaande klachten.

Zelf heb ik ook zen shiatsu aangeleerd gekregen: Masunaga, de grondlegger van zen-shaitsu, combineerde technieken uit de traditionele Japanse massage met de Traditionele Chinese Geneeswijze en de westerse kennis over psychologie. Uit zijn eigen ervaringen en studies breidde hij de klassieke meridianen verder uit (extra extensies). In de Zen shiatsu wordt niet punt-gericht (zoals bij accupunctuur) maar meridiaan-gericht gewerkt. Via het stelsel van de zen meridianen behandelt de shiatsu beoefenaar de geest, de emoties en het fysieke lichaam van de ontvanger.

Voor wie is shiatsu?

Shiatsu kan voor iedereen. Belangrijk is dat je mij bij de eerste kennismaking alle informatie geeft die ik nodig heb, zodat ik weet welke punten ik wel en niet kan induwen, omwille van contra-indicaties, bij bijvoorbeeld:

 • Eventuele operaties: plaats en oorzaak
 • Breuken en hechtingen: operatieve aangebrachte hechtingen in het lichaam
 • Gewrichten die ontstoken zijn: artrose…
 • Kanker of andere ernstige ziekten
 • Medicatie
 • Zwangerschap

De druk kan aangepast worden naargelang de behoefte. Indien je heel gevoelig bent, is seiki misschien eerder iets voor jou.

Shiatsu is eerder een techniek die preventief werkt, maw. die ziekte helpt te voorkomen en het lichaam in balans houdt. Maar shiatsu kan ook worden ingezet indien er reeds klachten aanwezig zijn. Dan is er eerder sprake van proceswerk en is het noodzakelijk om minstens 3 behandelingen achter elkaar te nemen met een of twee weken tussen om van je klachten af te komen.

Wat zijn de voordelen van shiatsu?


 • Het ontspant je geest en lichaam en creëert daarbij een eenheid tussen lichaam en geest.
 • Het brengt de energiestroming weer in balans
 • Het versterkt de immuniteit en verhoogt de weerstand
 • Het verhoogt de vitaliteit en de levenslust.
 • Het reduceert stress en spanningen die voor lichamelijke klachten zorgen
 • Het helpt bij allerlei klachten zoals slapeloosheid, rugpijn, hoofdpijn, PMS, angsten, nek- en schouderpijn, en heel veel uiteenlopende klachten, vermoeidheid, depressie, angste, hyperventilatie, concetratieproblemen, spijsverteringsproblemen...